О извођачу
Ванже Жанг

Ванже Жанг је препозната као једна од најзанимљивијих кинеских уметница данашњице у САД и Кини. Пет година је студирала код светски познатог тенора Хаитао Хеја на Централном музичком конзерваторијуму у Пекингу, где је стекла диплому из области певања и опере.

Студије је наставила код америчке сопранисткиње Карен Холвик на Музичком конзерваторијуму Нове Енглеске у Бостону, где је стекла диплому магистра уметности, као и диплому вокалног извођача, а докторирала је класично певање на ФМУ у Београду, у класи Катарине Јовановић. Активан је извођач на концертима и реситалима широм света.

У оквиру светске концертне турнеје Х+YZ Life-long Friendship, наступала је са супругом Куаном Јуаном у САД, Србији, Грчкој, Црној Гори и Кини. Од 2018. године тумачи улогу Дона Ане у Моцартовој опери "Дон Ђовани", под диригентским вођством Грегорија Бухалтера, у Комбанк Дворани, Театру Вук у Београду и Plimpton Shattuck Black Box Theater у Бостону. Чланица је фестивалског хора Tanglewood, а редовно наступа и са Бостонским симфонијским оркестром и оркестром Boston Pops.

Певала је у значајним дворанама света (Карнеги Хол у Њујорку, Џордан Хол, Џон Хенкок Хол и Театар Катлер Мажестик у Бостону, Луис Галве у Шпанији, Харпа на Исланду, Коларчева дворана и Београдска филхармонија у Србији, Концертна дворана Пекинга, Национални центар за сценске уметности, Шангајски центар за оријенталну уметност и Концертна дворана Ћингхаи у Кини, као и у седишту Уједињених нација у Њујорку).

Од 2017. године, суоснивач је организације Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC) који окупља висококвалитетне предаваче извођачких уметности и институционалне партнере, како би се створила међународна платформа за уметнике са високим достигнућима на препознатљивим местима за извођење широм света.

Као председница непрофитне организације Universal Artists Foundation, Ванже Жанг је један од оснивача First Universal Artists Festival 2019. године у сарадњи са New England Conservatory of Music у Бостону, Columbia University Teachers College у Њујорку, Steinway Hall, Интернационалним Америчким камерним оркестром и Симфонијским оркестром Уједињених нација.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.