ЋУПРИЈСКА КОЛЕВКА МУЗИКЕ

ШКОЛА ЗА МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ

logo-szmt

Основни подаци

  • Година оснивања1973.
  • Директор школеДанијела Јовић
  • Веб сајт школеtalenti.edu.rs
О школи за музичке таленте

Школа за музичке таленте у Ћуприји, јединствена је установа у нашој земљи по свом наставном плану и програму, и има за циљ да музички надарену децу која постану ученици ове школе, уз помоћ посвећених педагога који у њој раде, образује у професионалне музичаре.

У току десетогодишњег школовања, чланови ове "Велике музичке породице" живе у условима интернатског смештаја и савладавају интензиван програм музичке и општеобразовне наставе. По сличном концепту раде само још две просветне установе на свету: Централна музичка школа у Москви и школа Јехуди Мењухин" у Лондону.

Стратегија развоја Школе и јесте да се прошири на земље региона и на тај начин врати првобитној замисли њених идејних твораца из 1973. године, професора виолине Лазара Марјановића (Београд) и Јована Ракића (Ћуприја), који су школу основали за подручје целе бивше Југославије. Школа је гудачког смера и у њој се уче виолина, виола, виолончело и контрабас. Повезана стручном сарадњом са Факултетом музичке уметности у Београду, школа успешно постоји већ година. Позната је по својим резултатима и прослављеним бившим ученицима, а изнедрила је преко 250 младих музичара, који су своје школовање наставили на факултетима у земљи и иностранству.

Ученици Школе учествују на такмичењима у земљи, као и на познатим међународним такмичењима, на којима су високо пласирани по броју и квалитету освојених награда.

Школа за музичке таленте има статус Школе од посебног националног значаја.

szmt
szmt
szmt
szmt
skola-za-muzicke-talente

Школа за музичке таленте, осим своје образовно-васпитне улоге, има веома богату концертну делатност широм наше земље, и то у најзначајнијим салама (Коларчева задужбина, Галерија Коларца, Галерија САНУ), на најзначајнијим музичким манифестацијама (БЕМУС, БЕЛЕФ, КУСТЕНДОРФ КЛАСИК, АРЛЕММ) и у инострантсву (Шпанија, Аустрија, Холандија, Белгија, Италија, Монако, Румунија, САД, Кина).

szmt
szmt
szmt
szmt