РАВАНЕЛИУС - ФЕСТИВАЛ МУЗИЧКЕ ИЗУЗЕТНОСТИКроз историју су различити народи и културе град на обали реке Велике Мораве називали различитим именима. Једно од тих имена је и Раванела (Раванелле), како су Крсташи звали српски град Равно, који је настао на остацима римског града Хорреум Марги, негде почетком 11. века.

Овај назив града помиње немачки хроничар Арнолд из Либека, описујући путовање Хајнриха Лава у Свету земљу, наводећи "да је саски херцег са својом сјајном пратњом, крајем марта 1172. године стигао пред град Раванел на ушћу Раванице у Мораву".

За време Немањића, град је носио име Равно, а 1660. године Мехмед паша Ћуприлић ту гради дрвени мост преко Велике Мораве, и од тада се помиње назив Ћуприја. Град Ћуприја негује културну традицију, чува заоставштину својих предака и поносно представља своје наслеђе али уједно и гради легат за будуће генерације.

Фестивал РАВАНЕЛИУС, својим именом подједнако призива звук византијског Раванела али и шаље ехо у будућност, градећи мост (ћуприју) између свих вредних елемената идентитета овог јединственог града.

Са заједничким циљем да се локалној публици понуди квалитетан музички садржај, да се промовише рад Школе за музичке таленте и афирмишу њени ученици, као и да се успостави стабилна основа за културно-уметничку едукацију младе публике, РАВАНЕЛИУС Фестивал музичке изузетности организују Установа културе Ћуприја и Школа за музичке таленте уз подршку Општине Ћуприја.

РАВАНЕЛИУС фестивал музичке изузетности уводи у Ћуприју нови културни садржај у виду спектакуларног тродненвног фестивала класичне музике. Премијерно издање фестивала, одржано 2019. године, било је посвећено класичној музици са фокусом на гудачке инструменте, узимајући у обзир 45. годишњицу постојања Школе за музичке таленте у Ћуприји, чији се програм заснива управо на учењу гудачких инструмената.

У оквиру програма Раванелиус фестивала наступају реномирани уметници класичне музике као и Велики оркестар Школе за музичке таленте у Ћуприји. Поред вечерњих концерата класичне музике, фестивал је најмлађој публици (деци школског и предшколског узраста) наменио радионице у току којих се могу кроз рад са врхунским стручњацима упознати са процесом стварања музике али и са правилима понашања на концерту класичне музике.

Мисија организатора фестивала

Мисија организатора фестивала је да се обезбеди континуиран рад на популаризацији уметничке музике као и на едукацији младе публике.

Визија организатора фестивала

Развити међународни фестивал музике који ће постати значајна културна манифестација у региону, активно доприносећи популаризацији уметничке музике и афирмацији талентованих младих музичара, као и доприносити континуираном развијању и неговању културних потреба и навика своје публике. Са планом да се иницијални програм обогати и другим квалитетним музичким жанровима, део визије је и значајан допринос туристичком сектору општине и региона.