О извођачу
Срђан Тошић

Срђан Тошић је редовни професор на ФМУ у Београду, а дуже време радио је као професор у МШ Јосип Славенски у Београду, као и на Факултету уметности у Нишу и Академији умјетности у Бања Луци.

Тренутно ради и на Академији уметности у Новом Саду. Из његове класе на ФМУ у Београду изашло је неколико врсних младих уметника, који су својим наступима на концертима и такмичењима у земљи и иностранству допринели афирмацији тзв. “београдске школе гитаре”. Тошић је на концертном подијуму од 1985. године. Одржао је велики број солистичких концерата и наступа са оркестрима, изводећи дела од епохе ренесансе до капиталних дела музике 20. и 21. века.

Активно се бавио и камерном музиком, наступајући у дуима са гитаристом Александром Хаџи Ђорђевићем, оперском певачицом Дубравком Зубовић и флаутистом Љубомиром Димитријевићем. Учесник је многих значајних музичких манифестација у земљи и окружењу (Гитар-арт, Бемус, Белеф, Међународна трибина композитора, Мокрањчеви дани, Новосадско лето, Будва град театар, и др.).

Гостовао је широм бивше Југославије, као и у Бугарској, бившем СССР-у, САД-у, Словенији, Холандији и Грчкој. Добитник је награде на Међународном такмичењу Музичке омладине (Београд, 1985), награде на Југословенском такмичењу музичких уметника (Загреб, 1985) и награде “Андрес Сеговија” 1989. године у Сантијаго де Компостела (Шпанија). Један је од оснивача Југословенске асоцијације класичних гитариста.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.