О извођачу
Разван Сума

Разван Сума је један од најистакнутијих румунских виолончелиста, који се најпре школовао на Националном музичком универзитету у Букурешту, а потом и на Longy School of Music of Bard College у Кембриџу. Усавршавао се и у оквиру мајсторских курсева код истакнутих виолончелиста као што су Арто Норас, Франс Хелмершон, Хере Јан Стехенха, Миклош Перењи, Марин Казаку, Раду Алдулеску.

Сума је награђивани челиста још од своје седме године (1984) и победник значајних међународних такмичења (Markneukirchen у Немачкој, G. B. Viotti у Италији, Chişina у Молдавији и Villa de Llanes у Шпанији).

Наступао је широм Европе са бројним оркестрима и сарађивао са истакнутим уметницима попут М. Венгерова, А. Стковјетцког, Р. Гаљана, К. Мандеала и др. Од 2010. је резиденцијални соло челиста Румунског радијског оркестра и професор виолончела на Музичком универзитету у Букурешту. Као солиста и камерни музичар наступао је у престижним дворанама широм Европе и САД-а, као и у Кини, Вијетнаму и Мароку.

Од 2011. године учествује у пројекту "Волите ли…?", који је најпре био посвећен Ј.С. Баху, а потом и Ј. Брамсу, Ф. Шуберту, Л. ван Бетовену, али и тангу. Заједно са баскијским пијанистом Јосуом Окињеном, Разван гради и запажену каријеру у формацији дуа, са којим наступа у најпрестижнијим светским дворанама. Оснивач је и уметнички директор првог челистичког фестивала у Румунији – фестивала CellEAST.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.