О извођачу
Марија Шпенглер Марковић

Марија Шпенглер Марковић је основне и магистарске студије завршила као студент генерације на ФМУ у Београду, у класи Дејана Михаиловићa. Усавршавала се као стипендиста Гилдхол школе за музику и драму у Лондону, код Дејвида Такена, где је стекла мастер диплому са највишим похвалама, као и диплому концертног солисте.

Добитник је прве награде на Међународном такмичењу Микеланђело Абадо у Италији (1995) и награде на такмичењу Музичке омладине у Београду (1996). Као солиста наступала је са многим оркестрима из Србије, Мађарске и Италије, а премијерно је у земљи и иностранству извела бројна дела (Ерић, Глас и др). Редовно наступа на камерним и оркестарским концертима са Енглеским камерним оркестром, као и са оркестром Аурора из Лондона.

Сарађивала је са ансамблима за модерну музику- МузикФабрик (Келн) и Ансамбл Модерн (Франкфурт). Као гост концертмајстор наступала је са Београдском филхармонијом, Аустралијским Камерним, Енглеским камерним и Холандским камерним оркестрима, Синфонијетом Амстердам, СО РТВ Словеније.

Била је концертмајстор и солиста Гудача Св.Ђорђа, а члан је БандАрт оркестра из Мадрида. Наступала је у великим дворанама широм Европе, у Јужној Америци, Јапану, Аустралији и Н.Зеланду, као и на фестивалима у Дармштату, Луцерну, Бечу, Бриселу, ПРОМС у Лондону, БЕМУС, НОМУС, Охридско Лето. Сарађивала је са реномираним уметницима (П. Булез, К.Дејвис, А.Хјуит, Г.Николић, М.Венгеров, Л.Павароти и др).

Држала је курсеве виолине у Енглеској, Шпанији и Србији. Остварила је низ трајних снимака за РТС и Би-Би-Си. На ФМУ у Београду је ангажована од 2004. као професор виолине, а докторирала је 2015. у класи М. Јокановић. Данас је редовни професор за ужу уметничку област Виолина.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.