О извођачу
Кјуан Јуан

Признати кинески уметник Кјуан Јуан почео је да свира виолину са 4 године. Школовао се најпре на Централном музичком конзерваторијуму у Пекингу, односно на Кинеској националној музичкој академији, потом и у САД-у - на Музичком институту Curtis у Филаделфији и на Музичком конзерваторијуму Нове Енглеске, а предавали су му истакнути педагози Веи Ћао и Џозеф Силверстин.

Био је и почасни учесник значајних музичких манифестација попут Међународног музичког фестивала у Кливленду и канадског Morningside Music Bridge, а предводио је и Тhe Serbia International Prodigy Orchestra.

Такође је и музички директор манифестације Universal Artists Festival, а био је и члан жирија престижног виолинског такмичења “Golden Beijing”. Победник је многих такмичења у Кини, САД-у и Данској (China International Young Artist Competition , Тhe Delaware Symphony Orchestra Young Artist Competition , 2006. и др).

Наступао је у престижним светским концертним дворанама (Карнеги Хол, Пекиншка концертна дворана, Конгресна библиотека и др) и сарађивао са бројним водећим оркестрима. Снимао је за преко 80 носача звука о којима су писали медији попут The New York Times и The Boston Globe. Његов најновији пројекат објавила је независна британска кућа класичне музике TOCCATA, а он обухвата остварења за виолину и клавир аутора из породице Черепњин. Јуан је тренутно концертмајстор филхармоније Хангџоу у Кини и стални члан оркестра Метрополитен опере у Њујорку.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.