О извођачу
Јелена Хорват

Јелена Хорват је рођена у породици професионалних музичара, а виолину је почела да свира са шест година. Школовала се најпре у Школи за музичке таленте у Ћуприји, у класи Драгутина Младеновића, а музички пут наставила као стипендиста школе „Јехуди Мењухин“ у Лондону, код Наташе Бојарски и Луције Ибрагимове. Од 2022. похађа основне студије на Краљевском колеџу за музику као стипендиста Rose Viliams, у класи Раду Блидара. Подржавају је Фондације Добар глас, Albert Cooper Trust, Hattori, као и Drake Calleja Trust.

Наступала је као солиста, камерни и оркестарски музичар, у земљи и иностранству, и учествовала на бројним фестивалима и летњим академијама (Gstaad Menuhin Festival, Carl Flesch, Академија камерне музике Colluvio). Похађала је мајсторске курсеве код А. Ибрагимове, К. Блахера, Р. Симовића, Р. Левина, М. Венгерова и др. Године 2019. је извела Бахов Дупли виолински концерт на ЕСYО турнеји у Италији, а скорашњи наступ са оркестром укључује извођење Сибелиусовог Виолинског концерта са Истбурн симфонијским оркестром.

Освојила је бројне награде на значајним међународним такмичењима, међу којима су и Петар Коњовић (Србија), Коцијан (Чешка), Андреа Постакини (Италија) и Артур Грумије (Белгија). Добитница је престижне награде Емили Андерсон Краљевског филхармонијског друштва за 2022. годину, Прве награде на такмичењу младих солиста Eastbourne Symphony Orchestra (2022), као и бројних других признања.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.