О извођачу
Драган Ђорђевић

Према оценама критичара, Драган Ђорђевић је једна од најоригиналнијих уметничких личности своје генерације.

Надимак Сузуки је добио захваљујући чувеној истоименој методи која му је помогла у првим музичким корацима. После школовања у Србији, одлази у Лондон на Гилдхол школу за музику и драму, у класу проф. Стефана Попова, а специјализацију завршава у Есену код проф. Јан Чанг Чоа. У Немачкој постаје и добитник престижне Почасне дипломе, а истовремено, као веома млад музичар именован је за професора виолончела на Факултету музичке уметности у Београду.

Усавршавао се код код истакнутих виолончелиста и музичких педагога као што су Миша Мајски, Борис Пергаменчиков, Давид Григоријан, Дејвид Такено, Нада Кецман, као и са члановима Велинџер, Такач, Мелос и чувеног Албан Берг квартета. Уз континуирани рад и јединствени стил интерпретације, врло рано је постао лауреат међународног такмичења у Београду - Jeunesses Musicales, а касније и добитник бројних специјалних награда на међународним такмичењима попут Antonio Janigro и Markneurkirchen.

На позив Валерија Гергијева, 2011. године је постао гостујући соло челиста Симфонијског оркестра Маријинског театра у Санкт Петербургу, а две године касније, у истом граду, осваја публику реситалом са пијанистом Владимиром Милошевићем. Као солиста и камерни музичар наступао је у Америци, Кини, Русији, Норвешкој, Белгији, Румунији, Монаку, Кореји, Аустрији, Немачкој, Великој Британији, Француској и многим другим земљама, те свирао са значајним оркестрима (Bergische Symfoniker, Београдска филхармонија, Kammer Philarmonie Amade, Камерним оркестаром Румунског радија, Симфонијским оркестром РТС, Bamber Chamber Orchestra и многи други састави широм региона).

Сарађивао је са уметницима као што су Јулиан Рахлин, Итамар Голан, Емил Табаков, Мануел Хернандез-Силва, Клеменс Шулд, Тан Дун, Денис Шаповалов, Роман Симовић, Немања Радуловић, Михаил Шербахов, Алена Баева, Минчо Минчев, Oлга Ситковецки, Ен Шао, Лесли Хауард и многи други. Од многобројних наступа, издвајају се они на фестивалима City of London, BBC Proms, Festival Аuvers - sur - Oise, George Enescu, Sion Valais, док је у региону свирао на свим најзначајнијим манифестацијама (БЕМУС, Охридско лето, Раванелиус, Кото-Арт-а, НОМУС, Cellissimo, Чело Фест, CellEAST, АРЛЕМ, Бољшој и др).

У периоду од 2015. до 2021. године Ђорђевић је био уметнички директор Школе за музичке таленте у Ћуприји, а 2019. године је именован за уметничког директора Фестивала музичке изузетности Раванелиус. Редовни је професор на Факултету музичке уметности у Београду. Свира на виолончелу Џејмса и Хенрија Бенкса из 1797. године.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.