О извођачу
Дора Кокаш

Млада мађарска уметница Дора Кокаш позиционирала се као водећа виолончелисткиња своје генерације. Рођена је 1992. године у породици музичара. Студирала је на Музичкој академији Франц Лист у Будимпешти у класи Миклоша Перењија, као и на Академији Разумовски у Лондону, у класи Олега Когана. Усавршавала се и на мајсторским курсевима Јаноша Старкера, Мише Мајског, Давида Герингаса, Стивена Исерлиса и других.

Страствени је камерни музичар, а на том пољу је сарађивала са Џ. Белом, Ф. Радошем, З. Кочишем, Н. Алштедом, М. Рисановим и многим другим реномираним уметницима.

Редовно наступа као солиста на реситалима или са оркестрима и камерним ансамблима. Добитница је награда на неколико међународних такмичења (Alice Eleonore 2018. у Харбину у Кини, Hamburg-Debi 2017, 23. Међународно тамичење Јоханес Брамс 2016, Pablo Casals у Будимпешти, 2014). Године 2015. је постала добитница Junior Prima Prize.

Наступала је у бројним познатим еврсопским концертним дворанама (Wigmore Hall у Лондону, Berlin Konzerthaus, Берлинска филхармонија, Сала Рахмањинов у Москви, Моцартеум у Салцбургу, Театар Малибран у Венецији и др). Свира на инструменту Доменика Монтањане израђеном 1730. године, који је у воду позајмице добила из мађарске државне колекције.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.