О извођачу
Соња Шарић

Сопран Соња Шарић је школовала свој глас на Униврзитету за музику и сценске уметности у Манхајму (класа: проф. Снежана Стаменковић), где је завршила основне и мастер студије. Учествовала је на бројним такмичењима републичког и интернационалног нивоа на којима је освојила велики број награда. Међу њима су награде на такмичењима Никола Цвејић у Руми и Бруна Шпилер у Херцег Новом, али и награде Гран при Марија Калас у Атини 2017. године, аустријска Musiktheaterpreis у категорији за младе уметнице 2019. године за улогу Леоноре у Вердијевом Трубадуру и друга награда на чувеном Међународном такмичењу драмских сопрана Елизабет Конел у Сиднеју, 2019. године. Године 2021. освојила је прву награду и награду публике на 4. Интернационалном певачком такмичењу Ева Мартон.

Након завршених студија, у периоду од 2016. до 2019. године Соња Шарић је члан оперског студија при Опери у Грацу . Ту је, поред великог броја мањих улога и концерата, веома запажена у многим већим улогама свог фаха попут Грофице у Моцартовој Фигаровој женидби, Мадам Кортезе у Росинијевој опери Путовање у Ремс, Неде у Леонкавалијевим Пајацима. Уз активне наступе у опери, Соња Шарић негује и немачки лид и концертни репертоар. Њега чине дела попут песама Шуберта, Рихарда Штрауса и Малера, Бетовенове Девете симфоније, Баховог Божићног ораторијума и Вердијевог Реквијема.

Од 2019. године Соња Шарић наступа као самостална уметница, гостујући у водећим оперским центрима Европе какви су амстердамски Концертгебау, Салцбуршки фестивал, Национална опера у Паризу, Опера у Линцу, Манхајмски национални театар и Хрватско народно казалиште у Загребу. Сарађивала је са чувеним диригентима Сајмоном Ретлом, Јапом ван Зведеном, Филипом Јорданом, као и са Берлинском филхармонијом и Штутгартском филхармонијом.

Пред домаћом публиком дебитовала је прошле године као Аида у новој продукцији Српског народног позоришта у Новом Саду, а ове године успешно је дебитовала у Народном позоришту у Београду као Белинијева Норма.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2022.