О извођачу
Роберт Лакатош

Роберт Лакатош је одрастао у музичкој породици, а први ментор му је био отац, Имре Лакатош. Дипломирао је као најмлађи студент виолине у историји Академије уметности Нови Сад (класа: проф. Дејан Михаиловић). Студије је наставио на Високој уметничкој школи у Цириху (класа: проф. Рудолф Кулман), а истовремено се усавршавао код врхунских виолиниста као што су Јулијан Рахлин и Роман Симовић.

Роберт Лакатош је освојио награде на бројним такмичењима, а успеси који су нарочито скренули пажњу светске музичке јавности јесу друга награда на такмичењу Aндреа Постакини (Италија, 2011), прва награда на такмичењу Мери Смарт (Њујорк, 2013) и прва награда на чувеном такмичењу Пабло де Сарасате (Шпанија, 2015).

Делује као солиста и камерни музичар, наступао је у Италији, Шпанији, Швајцарској, Турској, Немачкој, Аустрији, Норвешкој, Израелу, Сједињеним Америчким Државама, Румунији, Грчкој.

Као солиста, свирао је са бројним оркестрима, међу којима су Симфонијски оркестар Наваре, Краковска филхармонија, Филхармонија Малаге, Симфонијски оркестар Мина Жераис, Истанбулски државни симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар из Монтереја, Београдска филхармонија, Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички, Војвођански симфонијски оркестар.

Роберт Лакатош је ванредни професор Академије уметности Нови Сад и члан гудачког квартета Рубикон.

Свира на виолини Антонија Страдиварија, из приватне колекције гудалара Владимира Радосављевића, који је израдио гудало које Лакатош користи.

robert-lakatos

Роберт Лакатош




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2022.