О извођачу
Надежда Токарева

Руско-словеначка виолинисткиња Надежда Токарева потиче из музичке породице. Дипломске и постдипломске студије завршила је на Московском државном конзерваторијуму Чајковски (класа: проф. Едуард Грач).

Током студија освојила је многе награде на међународним такмичењима виолиниста, међу њима и прву награду на Другом међународном такмичењу Јамполски (Пенза, 1999), специјалну награду на Дванаестом међународном такмичењу Чајковски (Москва, 2002), специјалну награду на Такмичењу Маргарет Лонг – Жак Тибо (Париз, 2002), као и другу награду на Првом међународном такмичењу Паганини (Москва, 2003).

Била је соло виолина Московске државне академскe филхармоније од 1999. до 2011. године. Осим у Русији и Сједињеним Америчким Државама, наступала је у преко 40 земаља, укључујући државе западне и источне Европе, Израел, Турску, Кину и Јапан.

Сарађивала је са бројним руским и иностраним симфонијским и камерним оркестрима, и учествовала на многим престижним мајсторским курсевима и музичким фестивалима.

Била је ванредни професор Московског државног конзерваторијума Чајковски (2002–2013) и Државне класичне академије Мајмонид у Москви (2011–2014), као и гостујући професор на Универзитету Курашики сакујо у Јапану (2006–2009).

Од 2011. године Надежда Токарова живи у Словенији, где је успешно наставила своју извођачку и педагошку каријеру. Редовно наступа у најзначајнијим концертним дворанама Словеније, снима за Словеначки државни радио и одржава мајсторске курсеве. Премијерно је извела многе композиције за виолину значајних словеначких композитора.

Надежда Токарева свира на виолини Никола Гаљанија, израђеној око 1765. године.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2022.