О извођачу
Михаил Хориа

Пијаниста Михаил Хориа се извођењем Хајдновог Концерта за клавира у Де-дуру већ са 10 година представио публици. Од тада је више као солиста више од хиљаду пута наступио са бројним румунским оркестрима, укључујући Филхармонију Жорж Енеску и Национални радио оркестар.

Након студија у Брашову (класа: проф. Стела Драгулин) и на Музичкој академији у Букурешту (класа: проф. Константин Јонеску-Вову), три године је био студент Ијана Хобсона на Универзитету Илиноис, где је 1995. године стекао мастер диплому. На Универзитету у Бостону је 1999. године специјализирао клавир (класа: проф. Антони ди Бонавентура).

Досад је Михаил Хориа као соло и камерни музичар сарађивао са многим славним уметницима, наступио у 24 земље и на 4 континента, а његове концерте преносиле су радио станице и телевизије широм света. Остварио је трајне снимке са Радијским симфонијским оркестром Румуније.

Након трогодишњег педагошког рада на Универзитету у Бостону, године 2002. вратио се у родни Брашов као солиста Брашовске филхармоније и члан чувеног Румунског клавирског трија, са којима је остварио низ успешних наступа у Румунији и иностранству. Од 2009. године је солиста Радијског симфонијског оркестра Румуније, са којим је наступао под диригентском палицом бројних познатих диригентама и одржао турнеје у Румунији, Италији и Јапану.

Михаил Хориа је уметнички директор Брашовске филхармоније, директор Фестивала ТАМТАМ, и веома посвећен солистичком и камерном музицирању.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2022.