О извођачу
Љубомир Милановић

Љубомир Милановић је дипломирао виолу и магистрирао виолу на Факултету музичке уметности (класа: проф. Петар Ивановић), а затим наставио специјалистичке студије на лондонској Гилдхол школи за музику и драму (класа: проф. Дејвид Такено).

Љубомир Милановић је активан као солиста, камерни и оркестарски музичар. Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Гудачима Св. Ђорђа. Сарађивао је са уметницима као што су Гордан Николић, Јулијан Рахлин, Емануел Паи, Јуриј Башмет, Роман Симовић, Ирена Графенауер, Иља Груберт, Сретен Крстић, Кирил Родин, Ксенија Јанковић, Вилфрид Виктор Штреле, Дејан Лазић Виктор Третјаков, Џејмс Бојд, Луиз Хопкинс и многи други.

Поред традиционалне литературе за виолу, редовно изводи и савремену музику. Неки од највећих српских композитора, какви су Зоран Ерић, Иван Јевтић, Светислав Божић, посветили су своју музику Љубомиру Милановићу, препознавши га као уметника изузетне технике и богатог звука.

Као један од оснивача и вођа виола Камерног оркестра Гудачи св. Ђорђа, наступао је на концертима широм Европе. Учествовао је и у међународним пројектима са другим ансамблима. У Данској је свирао са Камерним оркестром Det Jyske, са којим је одржао и концертну турнеју у турнеју по Данској, Грчкој и Сирији. Био је гостујући члан Камерног ансамбла Лондонског симфонијског оркестра. Године 2017. и 2018. деловао је као члан међународног оркестра Фестивала Belt and Road у Шенжену (Кина).

Љубомир Милановић је ванредни професор на Факултету музичке уметности у Београду.

ljubomir-milanovic.png

Љубомир Милановић




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2022.