О извођачу
Лазар Милетић

Виолисту Лазара Милетића музичка критика описује као једног од најузбудљивијих српских виолиста данашњице, невероватне сценске енергије и свестраности.

У родном Крагујевцу је започео музичко образовање, дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду (класа: проф. Панта Величковић), даље се усавршавао у Берлину и на Норвешкој музичкој академији у Ослу (класа: проф. Ларш Андерш Томтер). Похађао је мајсторске курсеве бројних истакнутих уметника као што су Хартмут Роде, Табеа Цимерман, Јуриј Башмет, Дејвид Такено, Пол Вакабајаши.

Носилац је преко 30 награда на националним и међународним такмичењима.

Лазар Милетић од студентских дана сарађује са чувеним уметницима, оркестрима и наступа у престижним европским и светским салама. Издвајају се Ланг Ланг, Кристијан Линдберг, Изабел ван Келен, Роман Симовић, Гјора Шмит, Гавријел Липкинд, затим Берлински омладински оркестар, Симфонијски оркестар РТС, Београдски гудачки оркестар Душан Сковран, Синфонијета Хелгенланд, Симфонијски оркестар Нарвика, те Коларац, миланска Скала и концертне дворане у Берлину, Ослу, Стокхолму, Сао Паулу.

Од 2015. године је соло виолиста норвешког ансамбла MiN, а тренутно је уметнички директор и вођа овог ансамбла.

Одржао је мајсторске курсеве на академијама у Србији, Школи за музичке таленте у Ћуприји, Ослу, Копенхагену, Португалији и широм Словеније. Гостујући је професор на АРЛЕММ-у и Музичкој академији у Порту.

Оснивач је и уметнички директор Међународних такмичења MiN (Норвешка) и Art of Strings by Lazar Miletić (Крагујевац).

Као солиста и камерни музичар наступа широм света и одсвира око 100 концерата годишње.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2022.