О извођачу
Музичка асоцијација 'Текиарт'

Музика ове серије пројекција представља склоп транскрипција и нове музике композитора Игора Андрића. У оквиру програма могу се чути дела Камија Сен-Санса, Петра И. Чајковског и других аутора. Камерни састав који наступа у овој серији састављен је од гудачког квартета, обое, хармонике и перкусија.

У синхронизацији цртаних филмова учествовали су редитељ Ђорђе Нешовић, глумци Миломир Ракић, Невена Кочовић, Александар Петковић, Петар Лукић, Милица Реџић-Вулевић и соло певач Бојан Ђурић. Повезујући епизоде, садржај догађаја употпуњује и интерактивна презентација музике и музичких инструмената. Дозвола за коришћење музике и цртаних филмова је прибављена од носиоца ауторских права или омогућена због чињенице да су нека од коришћених уметничких дела део јавног власништва.

Пројекат Музички биоскоп је конципиран тако да камерни састав од 7 до 10 музичара уживо изводи музику и ефекте из цртаних филмова, који се истовремено емитују на пројекцијском платну на сцени. Намењен је деци и посвећен њиховој музичкој едукацији.

Замисао пројекта се огледа пре свега у упознавању најмлађих са класичном музиком на нов и несвакидашњи начин. У периоду од септембра до децембра 2022. године, Музички биоскоп је видело преко 3000 људи. Оцењен је као најиновативнији пројекат подржан од града Крагујевца у 2022. години.

Програми који се изводе у оквиру фестивала Раванелијус припадају првој и другој серији пројекција и представљају склоп транскрипција остварења великана класичне музике (Ј. Штрауса Млађег, Жака Офенбаха, Даворина Јенка, Јоханеса Брамса, Петра Чајковског и других) и нове музике композитора Игора Андрића и Предрага Радисављевића.

Агенција Tekiart основана је 2018. године у Крагујевцу, са циљем развоја и афирмације уметности у Србији, кроз организовање различитих културних догађаја, заснованих на принципијелним и дефинисаним стратегијама.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.