О извођачу
Никита Аркадијевич Борисоглебски

Бриљантни руски виолиниста Никита Аркадијевич Борисоглебски је захваљујући изванредном, високом, узбудљивом, али и непретенциозном интерпретативном умећу с правом је заслужио место у елити светске академске музике. Рођен је 1985. године у Волгодонску, а музиком је почео да се бави са шест година – најпре кроз часове клавира, да би се по поласку у школу одлучио за виолину.

Са десет година je са Ростовском филхармонијом извео Концерт за виолину бр. 22 Ђованија Виотија. Са четрнаест година дипломирао је на Московском државном конзерваторијуму Чајковски, на одсеку за виолину, код врсних професора - Едуарда Грача и Татјане Беркул. Током студија, учествовао је на летњим мајсторским курсевима Keshet Eilon у Израелу, под вођством Иде Хендел и Шлома Минца.

Поред тога, свирао је и у Московском камерном оркестру и тако прошао све степенике до позиције концертмајстора. Године 2001. постао је уметник Московске филхармоније, а са осамнаест година је почео да наступа као солиста. Године 2005. започео је постдипломске студије и истраживање енглеске музике за виолину из 19. и 20. века.

Похађао је курсеве и ван Русије, посебно код Августина Димеја у Музичкој капели краљице Елизабете и код Ане Чумаченко на Академији Кронберг. Наступао је на бројним фестивалима у Русији и иностранству (Салцбуршки, Рајнгау и фестивал Les Sons Intensifs у Белгији).

Године 2002. је представљао Русију на Евровизији младих музичара у Берлину. Са Солен Пајдаси, Дејном Земцов, Дејвидом Коеном, Уксијом Мартинез Ботана и Андреасом Херингом, 2014. године је основао Рубиков ансамбл. Борисоглебски негује разноврстан музички репертоар, укључујући композиције Ј. С. Баха, А. Вивалдија, В. А. Моцарта, Л. Ван Бетовена и других аутора класичне музике, а изводио је и остварења многих аутора 20. века (Б. Бритна, С. Прокофјева, Б. Бартока). Године 2010. je у Москви и Санкт Петербургу представио два концертна програма са концертима Петра Чајковског, Бориса Чајковског и Александра Чајковског.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.