О извођачу
Максим Ризанов

Украјинско-британски виолиста и диригент Максим Ризанов је један од најхаризматичнијих светских музичара. Упоредо са врхунским свирањем виоле, он ужива и успешну диригентску каријеру, често комбинујући и режију у оквиру једног концерта. Рођен је 1978. године у Краматорску. Студирао је у Централној специјалној музичкој школи у Москви, где је учио виолу у класи Марије Ситковске.

У чувеној лондонској 'Гилдхол' школи за музику и драму, учио је виолу код Џона Гликмана, а дириговање код Алана Хејзелдина. Такође је учествовао и на неколико мајсторских курсева код Генадија Рождественског, Јорме Пануле и Олега Каетанија. Као солиста и диригент, наступао је са највећим европским и светским оркестрима (оркестар Маријинског театра, Симфонијски оркестар Би-Би-Си, Нордијски камерни оркестар, Шангајска симфонија, Симфонијски оркестар Западне Аустралије, Синфонијета из Хонг Конга, Филхармонија из Брна, Оркестар Шпанског радија и многи других).

Ризанов је и страствени камерни музичар и често сарађује са врхунским уметницима попут М. Венгерова, Ж. Јансен, М. Мајског, Г. Кремера, В. Рјепина, В. Мулове, А. Ситковјетског и других. Добитник је многобројних признања, укључујући Награду за младог уметника године часописа Грамофон и "New Generation Award" радија Би-Би-Си 3, као и награда на такмичењима у Женеви, Лајонел Тертис и Валентино Буки. Његови снимци су били номиновани за бројна признања, укључујући и престижне награде Editor's Choicе часописа Грамофон, ECHO и International Classical Music Award (ICMA).

Као солиста и диригент, 2013. године је учествовао на дебитантском албуму композиторке Добринке Табакове, који је достигао друго место британских листа класичне музике и био у ужем избору за награду Греми. Најновији албум "Voices" из 2020. године, продукцијске куће BIS са Синфонијетом из Риге, садржи музику Петериса Васкса и побрао је на одличне критике. Максим Ризанов свира на виоли Ђузепа Гвадањинија из 1780. године, познатој као "Il Soldato", коју му је, у виду приватне позајмице, обезбедио Premiere Performances из Хонг Конга.

Photo copyrights: Laszlo Emmer.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2024.