О извођачу
Панта Величковић

Панта Величковић је дипломирао и магистрирао виолу на ФМУ у Београду, у класи П. Ивановића, а специјалистичке студије је похађао на Високој школи за музику у Келну, у класи Рајнера Мога.

Редовни је професор ФМУ у Београду. Као солиста, наступао је са најзначајнијим симфонијским и камерним оркестрима код нас и у Европи. Још од студентских дана, као члан гудачког квартета Мокрањац, учествује на многобројним фестивалима широм земље и снима за потребе телевизијских кућа у региону. Као један од оснивача гудачког квартета Рубикон, остварио је већи број наступа на најзначајнијим фестивалима некадашње Југославије, као и у Сиону и Солуну.

На позив Универзитета у Оснабруку, од 2006. до 2009. године гостује као професор камерне музике, а у дуету са пијанисткињом В. Мокрош наступио је на преко 20 концерата у Немачкој. Био је и председник жирија на такмичењу младих уметника југоисточне Азије ASEAN, у Џакарти. Предавао је на летњим академијама за музику у Трогиру, Никозији, Ларнаки, Сарајеву, Лесковцу, Сремским Карловцима, Требињу.

Посебна активности коју је испољио као свестрани уметник јесте израда гудачких инструмената, који су препознати међу многобројним уметницима широм Србије, али и Европе, Канаде и САД-а. Са преко 25 година искуства и као успешан градитељ, учествовао је у многобројним интервјуима за медије у региону.

На позив Универзитета у Оснабруку и београдског ФМУ, одржао је низ предавања на тему "Историјат и принципи изградње гудачких инструмената", са циљем да промовише уметност чија је традиција препозната као врхунац људског стваралаштва и креативности.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2023.