О извођачу
Трио Неде Николић

ТРИО НЕДЕ НИКОЛИЋ негује различите музичке стилове, свирајући аранжмане изворних мелодија, етно-џеза, севдаха и мелодије друге, нама не толико познате, а ипак блиске традиције, Овај састав шири звук и комбинује српску са ирском традиционалном музиком. Такође, спој фруле, клавира и контрабаса доноси и приказ традиције Балкана са примесама других мелодијских праваца.

На основама српске и балканске традиционалне музике, Неда имплементира звук фруле у различите жанрове, стварајући, тако, нови правац у фрулашкој пракси, заједно са врсним колегама - Немањом Николићем за клавиром и Александром Петровићем на контрабасу. Истраживање нових могућности фрулашке праксе наставља се и на овом концерту, у оквиру Раванелијуса.

Неда Николић је дипломирала на Катедри за етномузикологију ФМУ у Београду, а мастер студије је завршила на Ирској светској академији музике и плеса, где је наставила и докторске студије, истражујући интеркултуралну праксу свирања на фрули. Данас предаје на Ирској академији и учи студенте балканским мелодијама, ширећи. при том, звук свог инструмента и проносећи српску и балканску традицију.

У протеклој деценији учествовала је на бројним манифестацијама и фестивалима у Србији и широм света, те остварила многе сарадње са великим именима српске музике, Добитник је бројних награда на републичким и међународним такмичењима. Гостовала је у многим домаћим и иностраним медијима, свирала на највећим домаћим сценама и одржала концерте у Швајцарској, САД-у и Русији. Чест је учесник у радионицама и фестивалима под покровитељством Министарства културе Републике Србије. Стални је члан жирија на Републичком такмичењу фрулаша у Србији и тренутно важи за нашег најбољег младог фрулаша, а поред фруле свира и неколико других дувачких инструмената

Снимила је два компакт диска – први са репертоаром народних нумера (2011), а други у сарадњи са композитором и пијанистом Вељком Ненадићем, и са разноврснијим репертоаром у областима етно, џез и класичне музике (Игра за фрулу и клавир, 2016). Недавно је, концертом у Коларчевој задужбини, обележила и првих 10 година присуства на музичкој сцени.

Немања Николић је основне, мастер и специјалистичке академске студије клавира завршио у класи Александра Шандорова на ФМУ у Београду. Добитник је бројних награда на републичким и међународним такмичењима као солиста, али и као члан различитих камерних ансамбала. Сарађивао је са познатим именима светске музичке сцене, био члан бројних мјсторских радионица и својим умећем допринео српској филмографији.

У сарадњи са Александром Шандоровим, у сезони 2019/2020. године је креирао аранжман под називом "Четири маљчика". Градећи мостове ка највећим хитовима Владе Дивљана, вешто укрштених са музиком Сергеја Прокофјева, те у аранжману приређеном за два клавира, овај клавирски дуо изградио је јединствену звучну палету.

Александар Петровић је у родном Београду стекао ниже и средње музичко образовање, а студије је наставио у области економских наука. Поред контрабаса, који му је примарни инструмент, свира још неколико других жичаних инструмената, као и удараљке.

Током каријере сарађивао је са великим бројем састава различитих музичких жанрова као и државним ансамблима и оркестрима РТС-а, Народног позоришта, Позоришта на Теразијама, Националним ансамблом "Венац" и ансамблом Министарства одбране "Станислав Бинички". Као студијски музичар учествовао је у реализацији бројних музичких издања и трајних снимака. Учествовао је и на многобројним професионалним турнејама и музичким фестивалима широм света.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2023.