О извођачу
Ирена Поповић Драговић

Вишеструко награђивана композиторка Ирена Поповић Драговић је рођена у Ћуприји, где је завршила музичку школу Душан Сковран. Дипломирала је на Катедри за композицију и оркестрацију Факултета музичке уметности у Београду, а своје даље усавршавање наставила на Универзитету Моцартеум у Салцбургу.

Активна је као композитор примењене и филмске музике. Написала је музику за преко 150 позоришних представа и филмова и сарађивала са најзначајнијим редитељима из нашег региона. Међу бројим наградама које је добила за свој рад истичу се три Стеријине награде, две награде на Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци, награда Филмског фестивала Златна наранџа у Анталији, две награде на Фестивалу професионалних позоришта Војводине и Годишње награде Југословенског драмског позоришта.

Њен рад препознат је и у домаћој стручној јавности, где је постала добитница Награде града Београда за 2022. годину у области музике и музичко-сценског стваралаштва. Посебне позитивне критике добила је за поставку представе "Деца" по истоименом роману Милене Марковић.

Њене композиције ансамбли изводе на концертима широм света. Поред рада у школама и на универзитету, изузетно је посвећена едукацијом најмлађих у оквиру радионица и кампова, посвећених креативном развоју и увођењу деце у свет уметности.

Оснивач је уметничке групе Прерађивачка индустрија музичког материјала која окупља извођаче и композиторе различитих уметничких афинитета. У оквиру ове групе нарочито место заузима Вокално културно-уметничко друштво жена у експанзији Оh, meine liebe Constanze, које негује и промовише стваралаштво жена.

На овогодишњем Раванелиусу, композиција "О деци" Ирене Поповић Драговић биће изведена на Гала концерту, у оквиру прославе 50 година Школе за музичке таленте.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2023.