О извођачу
Дејан Дачић

Са седам година је уписао Школу за музичке таленте у Ћуприји.

Као добитник Стипендије надвојводе Јохана, студирао је виолину на Музичкој академији у Грацу, у класи Христоса Полизоидиса и дипломирао 1992. године. Студирао је дириговање и у САД-у и на Новом Зеланду, као и код Карла Ернста Хофмана.

Од 1984. до 1987. био је члан Аустријског омладинског камерног оркестра и концертмајстор Симфонијског оркестра из Граца.

Члан је Филхармоније из Граца од 1989, а од 1993. године је заменик вође других виолина. Од 1998. до 2001. био је диригент Омладинског камерног оркестра Фиделис, а од 2001. до 2007. диригент и уметнички директор оркестра Универзитета у Грацу.

Од 1995. године, Дачић је музички директор летњег музичког курса "Ron- do Grazioso", у замку Нојдорф код Вилдона. Године 2003. је основао Камерни оркестар Граца, са којим је наступао у Аустрији, Грчкој и Словенији.

Предводио је извођење Фигарове женидбе у продукцији омладинског позоришта Next Liberty. Диригентски деби у Опери у Грацу имао је марта 2008. године, са остварењем Антоније и Клеопатра Дарела Тулона, а на музику Дмитрија Шостаковича. У лето исте године, био је уметнички руководилац Филхармоније из Ђера, на годишњем, европском концерту, са ТВ преносом широм света.

Као диригент и виолиниста, наступао је у оквиру концертних турнеја по Шпанији, Финској, Мађарској, Италији, Француској, Немачкој, Јужној Кореји и Новом Зеланду.

Учествовао је и у бројним телевизијским програмима, као и у разним продукцијама снимања за носаче звука.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2023.