О извођачу
Удружење уметника 'Високо Це'

Удружење уметника Високо Це основано је 2015. године у Новом Саду, са главним циљем да развија свест о нашој и иностраној музичкој култури, нарочито код деце и младих. Верни певаној музичкој речи, Високо Це на едукативан и забаван начин упознаје публику са необичним програмом, какав је опера за децу. Удружење Високо Це ради и на другим вокално-инструменталним сценским пројектима какви су опере, комади са певањем и мјузикли, затим организује концерте, књижевне и ликовне свечаности уз музичку пратњу, као и летње курсеве, кампове и школице глуме и певања.

Са преко 500 изведених представа широм наше земље и у региону (Бијељина, Бања Лука, Котор), Удружење уметника Високо Це ужива све већи углед и добија подршку институција какве су Градска управа за културу Града Новог Сада, Културни центар Нови Сад, те Фондација Нови Сад 2021. Високо Це редовно наступа у Културној станици Еђшег у Новом Саду, као и у некадашњој Установи културе Вук Стефановић Караџић, данашњем Театру Вук.

Тенор Бранислав Цвијић, оснивач Удружења Високо Це, и сопран Марија Цвијић, његов стални члан, овако виде своју уметничку мисију:
Извођење опера за децу представља једну неопходност у васпитању деце. Изградња музичког укуса код најмлађих је врло важна и дефинише касније афинитете према музици. Могућност учествовања деце у дечјим операма доприноси развоју креативности и јачању личности. Дечје опере би требале да буду део сталног репертоара сваког позоришта. Долазак деце у позориште и надоградња тога да се посећивање, гледање и учествовање у представама претвори у "потребу", је нешто чему сви треба да тежимо јер ћемо их тако усмерити ка правим вредностима, ка очувању културе, која је ослонац сваког уређеног друштва.

Редован репертоар Удружења Високо Це чине циклус концерата О љубави, на којима солисти у пратњи камерног састава или клавира изводе низ вечних мелодија шпанских песама, италијанских канцона и руских романси, као и бројне опере за децу: Црвенкапа Петра Јовановића, Снежана Петра Крстића, Пепељуга Едеа Полдинија, Пчелица дана Петра Јовановића, Баш-челик Александра Бахуна, Мачак у чизмама Цезара Кјуиа, У цара Тројана козије уши Петра Јовановића, те светски познате Бастијен и Бастијена и Чаробна фрула Волфганга Амадеуса Моцарта.

На овогодишњем Раванелиусу извешће оперу за децу Цврчак и мрав.

Езопова басна Цврчак и мрав пронашла је своје место у дечјој литратури као једна од најомиљенијих и најтраженијих прича. Нама је представљена једноставна поука ове приче, а то је: "Ко ради, тај и има." или "Ко ради, не боји се глади".

У опери Цврчак и мрав учествује и дечија публика: у једном делу представе деца су на страни цврчка а у другом делу на страни мрава – на деци је да одлуче да ли је боље свирати или радити или радити уз свирку и песму.

Поред цврчка и мрава, као наратор се појављује шумска вила која комуницира са децом, пева и декламује причу. Дело је осмишљено за узраст деце до 11 година.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2022.