О извођачу
Гудачки квартет Рубикон

Kажу да идеалан састав гудачког квартета чине четири музичара способна за солистичку каријеру који деле заједничку љубав према литератури камерне музике, а то је управо оно што се може наћи у комбинацији остварених и успешних гудача који су основали, а који и данас чине квартет Рубикон.

Од првог наступа на фестивалу Град театар Будва 2003. године, Рубикон се наметнуо као један од најквалитетнијих камерних ансамбала у Србији. После овог дебија, уследила је турнеја по Србији и Црној Гори и наступи у најпрестижнијим концертним дворанама у земљи.

Успон квартета Рубикон у националним оквирима обухватио је концерте на БЕМУС-у (2005), НОМУС-у (2006) и у сали Београдске филхармоније (2007). Посебно се истиче концерт у оквиру циклуса Великани музичке сцене Задужбине Илије М. Коларца са пијанистом Итамаром Голаном (2011). Наступом на фестивалу у Сиону (Швајцарска) 2005. године Рубикон је забележио пробој на међународну сцену. Међу најважније концерте у иностранству убрајају се наступи на Лондонском градском фестивалу (2012) и на Фестивалу у Бамбергу (2012).

Гудачки квартет Рубикон је сарађивао са уметницима као што су виолинисти Шломо Минц и Григориј Жислин, пијанисти Итамар Голан, Лионел Моне и Ратимир Мартиновић, гитариста Душан Богдановић, кларинетиста Александар Тасић и други. Репертоар ансамбла је био веома широк обухватајући композиције у стилском распону од класицизма до савремених остварења. Kварет је направио бројне снимке за радио и телевизију сарађујући између осталих са Григоријем Жислином и Итамаром Голаном.

После неколико година паузе, 2020. године, Рубикон се поново окупља и данас га, као и на самом почетку, чине наши најзначајнији музичари који уживају истакнуте позиције и као извођачи, и као педагози.

Чланови гудачког квартета Рубикон су Роберт Лакатош, професор виолине на Академији уметности у Новом Саду, Марко Јосифоски, професор виолине на Факултету музичке уметности у Београду, Јожеф Бисак, соло виола у оркестру Опере СНП-а, и Драган Ђорђевић, професор виолончела на Факултету музичке уметности у Београду, један од оснивача Рубикона пре готово две деценије.

kvartet-rubikon

Гудачки квартет 'Рубикон'




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2022.