О извођачу
Belgrade Soul Sextet

Овај састав чини шест реномираних уметника и професора из сфере класичне музике. Састав је кренуо са активним радом 2017. године, на челу са професором трубе, доцентом Николом Мијајловићем. Поред њега у саставу су и Ненад Љубеновић, професор хармонике, контрабасиста др Стеван Бата Ковачевић професор на високошколској установи, пијаниста и професор Бојан Младеновић, перкусиониста Дмитри Иванилов и вокал др Јелена Јаковљевић, ванредни професор флауте на Факултету уметности у Нишу.

Ова група уметника окупила се око исте идеје са циљем да три различита музичка жанра повеже кроз њихову заједничку нит, а то је севдах. Досадашњи концерти овог састава носили су управо назив Три севдаха. То значи да се једноипочасовни програм изводи у три интегрисана дела, од којих сваки садржи композиције најпопуларнијих аутора.

Оригинални аранжмани писани за овај састав изводе се солистички у класичном руху, проткани познатим мелодијама џеза, танга и традиционалне балканске музике коју представља нама свима познати севдах. Сва ова три жанра у основи носе исти карактер. Севдах представља стање ума и тела, како велике среће, тако и дубоке туге. Он је исказан најосећајнијим мелодијама које овај састав изводи кроз инструментале у прва два дела концерта, композицијама џеза и танга, а трећи део концерта започиње једном од најпознатијих међу севдалинкама – Ах што ћемо љубав крити.

Belgrade Soul Sextet до сада остварује низ успешних концерата и уметничких сарадњи у градовима широм Србије и иностранства. Један од најуспешнијих био је концерт на чувеном Интернационалном музичком фестивалу Рива дел Гарда у Италији, 2019. године. Овај састав наставља свој уметнички живот, како у концертним салама широм наше земље, тако и на фестивалима у Европи. Циљ ових концерата је да традиционалну европску и балканску музику, донету у оригиналним аранжманима и у сасвим новом руху, представе публици кроз визуру уметничке музике.




Остали извођачи фестивала Раванелиус 2022.