Одржана конференција за медије у Школи за музичке таленте у Ћуприји
Датум објављивања: 01.07.2024.

На конференцији за медије, 1. јула у Школи за музичке таленте у Ћуприји, представљен је програм петог Фестивала музичке изузетности Раванелиус, који ће се одржати од 5. до 12. јула у Ћуприји, у организацији Установе културе Ћуприја и Школе за музичке таленте, уз подршку и покровитељство Опшине Ћуприја и Министарства културе и информисања, као и уз помоћ бројних спонзора. Реч је о манифестацији која, иако врло млада, већ заузима значајно место на културно-ументичкој сцени у Србији, те је тако овенчана и Наградом за фестивал од регионалног значаја коју јој је доделила ревија Музика класика за 2022. годину.

Медијима су се обратили Владимир Васиљевић, заменик председника општине Ћуприја, Стефан Стаменковић, директор фестивала, Драган Ђорђевић Сузуки, уметнички директор Раванелиуса, Данијела Јовић, директорка Школе за музичке таленте и Јелена Петровић, директорка Туристичке организације општине Ћуприја.

На овогодишњем Раванелиусу биће одржано седам концерата класичне музике интересантних назива (Орао и змај, Заједно у хармонији, Прича о харфи, Чело фантазија, Некад и сад, Концерт полазника Раванелиусове радионице, опера за децу Корњача и зец), један концерт традиционалне музике (Калем на Морави), а биће уприличени и програми посвећени најмлађима (Права музика за моје дете и Музички биоскоп Ко воли цртаће ), једна трибина, као и мајсторске радионице гостујућих уметника.

konferencija-za-medije-szmt-2024

konferencija-za-medije-szmt-2024


Фестивал ће угостити бројне реномиране уметнике из иностранства, међу којима су виолиста Максим Ризанов, виолинисти Никита Борисоглебски и Кјуан Јуан, виолончелисти Разван Сума, Ела Бокор и Дора Кокаш, сопран Ванже Жанг и диригент Ифан Сун. Од уметника из Србије наступиће виолончелиста Драган Ђорђевић, виолинисткиње Марија Шпенглер Марковић и Јелена Хорват, виолисткиња Бојана Шеровић, харфисткиње Љиљана Несторовска и Милена Станишић, гитариста Срђан Тошић, диригент Дејан Дачић, као и Удружење уметника „Високо Це“, Музички центар Бим Бам и Гудачки квинтет.

За ову прилику формиран је и Национални симфонијски оркестар Србије, а на фестивалу ће се представити и Чело ансамбли Раванелиусове радионице, као и оркестар садашњих и бивших ђака Школе за музичке таленте у Ћуприји, који наступа на затварању манифестације. Учеснице трибине под називом Изазови организације међународног музичког фестивала биће музиколошкиње Милица Кадић и Јелена Јанковић Бегуш. Ове године, мајсторске радионице ће одржати Никита Борисоглебски, Максим Ризанов, Марија Шпенглер Марковић, Разван Сума, Љубомир Милановић, Ела Бокор и Слободан Герић.

konferencija-za-medije-szmt-2024

konferencija-za-medije-szmt-2024


Концерти ће бити одржани на отвореној сцени Школе за музичке таленте, отвореној сцени на Градском тргу, у Концертној сали ОМШ „Душан Сковран“, Камерној сали Школе за музичке таленте и отвореној сцени Моравског парка.

Фестивалски програми су стилски и жанровски разноврсни, а поред тзв. класика уметничке музике, обухватају и дела домаћих аутора (З. Ерића, К Бабића, И. Бркљачића, Д. Јовановић, М. И Б. Цвијића), као и европску премијеру остварења која потписује кинески аутор из 20. века Динг Шанде, док је концерт Прича о харфи посвећен сећању на изузетну уметницу, великог педагога и рођену Ћупричанку – Милицу Барић. Улаз на све програме је бесплатан.
Добро дошли!


konferencija-za-medije-szmt-2024

konferencija-za-medije-szmt-2024

konferencija-za-medije-szmt-2024